Pomalé vaření (loudavé vaření)

Jaký je základní princip pomalého hrnce?
Jedná se o zdravé vaření. Jídla v pomalém hrnci nejsou hotová za pár minut, s vařením se „loudáte“, ale to mi vůbec nevadí, protože já u plotny nestojím. Na nic nemusím dohlížet ani nemusím nic pravidelně míchat, takže vaření v pomalém hrnci mě nezdržuje. Nemusím být dokonce ani doma nebo spěchat s návratem, a tak „něco dobrého k snědku“ čeká vždy na mě, a ne já na ně. Hrnec prostě většinu práce odvádí za mne.

Pomalý hrnec je stále rozšířenější a oblíbenější.
Také se mu již někdy obecně říká jménem podle jeho původního amerického výrobce CrocPot, stejně jako kopírkám se říká Xerox nebo vysavačům Lux. U nás je nazýván také loudavý hrnec nebo loudák.

Proč si pomalý hrnec pořídit?
Vaření je mou vášní, ale ne vždy mu mohu věnovat svůj čas. Na druhou stranu stojím o jídla z kvalitních surovin, upravená tak, aby se i trávicí soustava radovala. Plná vitamínů, minerálů a živin. A právě o ně vařením v pomalém hrnci nepřijdeme. Pomalým vařením se totiž jídlo uvaří doměkka při teplotě nižší než 100°C. Obsah v hrnci nevře, ale jde pouze o takzvaný simmering (mírný var).

Většina pomalých hrnců se po uvaření jídla sama přepne do režimu příhřev, takže ani s přihříváním vychladlého jídla nemáte práci navíc.

Máte různá dietní omezení?
Pak jsem si jistá, že hrnec velmi oceníte, trochu jsem pozměnila neboť je v něm možné vařit zcela bez přidaného tuku a dle různých diet.

Labužníci zase jistě uvítají intenzívnější chuť získanou umístěním všech ingrediencí do jedné nádoby. Chutě ingrediencí se totiž v „loudáku“ nádherně propojí, jako kdybychom pokrm nechali přes noc uležet třeba v lednici.

Vítaným bonusem tohoto hrnce je skutečnost, že se při vaření vaše kuchyň nepromění v saunu.

Nebojte se spotřeby elektrické energie, protože vaření, ač je dlouhé, je levné. Pomalý hrnec má totiž velmi nízký příkon i spotřebu. Pomalé vaření není dražší než vaření v elektrické troubě nebo na varné desce.

Žádné další nádobí u vaření v pomalém hrnci už nepotřebujeme.

Myslím si, že s „loudákem“ může vařit úplně každý. A podaří-li se mi inspirovat vás k tomu, abyste se svým časem mohli lépe naložit, a navíc se mohli i kvalitně stravovat, pak měla moje práce smysl.

Pomalé vaření
Jak vybrat pomalý hrnec
Jak používat pomalý hrnec
Jaký je rozdíl mezi multifunkčním a pomalým hrncem
Recepty pro pomalý hrnec